چای ترش چیست ؟
گیاهان از ابتدای تمدن بشر تا کنون ، کاربردهای متنوعی داشته اند .از هزاران سال قبل از گیاهان دارویی ، برای درمان بیماری های مختلف استفاده می کردند. امروزه نیز طب سنتی در بین مردم ، طرفداران زیادی دارد و بسیاری از افراد برای درمان بیماری ها از خواص گیاهان دارویی استفاده می کنند. چای ترش یکی ازگیاهان داروئی است که خواص درمانی بسیاری در طب سنتی دارد .
این گیاه بصورت گونه مهاجر وارد ایران شده و در منطقه گلمورتی یا دلگان استان سیستان و بلوچستان برای اولین بار کشت شد .نام دیگر آن ؛ چای مکی است زیرا بصورت گستردهای در شبه جزیره عربستان کشت شده و استفاده می شود.
خواص داروئی چای ترش در طب سنتی چگونه است ؟
در عهدباستان از چای سرخ به عنوان شاداب کننده و رفـع کـنـنـده عوارض بیماری های قلبی استفاده می کردند. همچنین دارای خاصیت آرام بخشی بوده و برعکس چای سیاه که باعث دفع آهن می شود ،چای ترش خود یکی از منابع غنی آهن به شمار می آید.
این نوع چای به افزایش ایمنی بدن ، داشتن پوستی سالم ،کاهش فشار خون، کنترل التهابات و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می کند .عقیده بر اینست که وجود مقادیر زیاد آنتوسیانین ( Anthocyanins ) در کاسبرگهای چای ترش نقش مهمی در کاهش فشارخون و خواص ضد سرطانی آن دارد.
تحقیقات زیادی در ارتباط با مؤثر بودن آن در کاهش فشارخون محیطی و ادرار آوری آن انجام شده است. در این نوشته قصد داریم شما را با خواص داروئی چای ترش آشنا کنیم .
چای ترش و کاهش وزن
امروزه با افزایش شیوع اضافه وزن و چاقی که به دلیل سبک زندگی نامناسب از جمله نداشتن فعالیت بدنی کافی و همچنین افزایش مصرف غذاهای آماده به وجود آمده است که افراد راههای گوناگونی را جهت کاهش وزن امتحان میکنند .
چای ترش در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش ، روند کاهش وزن را آسانتر میکند. این چای حاوی مادهای است که تولید آمیلاز را مهار کرده و بنابراین جذب کربوهیدراتها کمتر میشود وجایگزین مناسبی برای نوشیدنیهای پرشکر و آبمیوههای که با شکر مصنوعی تهیه می شود می باشد.
چای ترش در درمان افسردگی
چای ترش حاوی ویتامینها و مواد معدنی مانند فلاونوئیدهاست، که خاصیت ضدافسردگی دارد، این نوشیدنی سیستم عصبی را تسکین میدهد و باعث کاهش اضطراب در ما می شود .
چای ترش سرشار از ویتامین C است
چای ترش به دلیل دارا بودن ویتامین c ، سیستم ایمنی بدن را قوی می کند و خواص ضدالتهابی و ضدباکتری دارد ، که از ابتلای افراد به سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری میکند. چای ترش در کاهش تب نیز مؤثر است .
درمان دردهای قاعدگی در زنان
چای ترش در کاهش دردهای قاعدگی و گرفتگی عضلات مؤثر است. چای ترش به تنظیم هورمونهای بدن کمک میکند. در نتیجه از شدت سایر علائم قاعدگی مانند افسردگی، عصبانیت و پرخوری میکاهد.
رفع عطش و تشنگی
چای ترش برای رفع تشنگی و عطش بسیار موثر است و باید آن راسرد مصرف کرد . چای ترش به سرعت دمای بدن را پایین میآورد و خنک میکند. همچنین با خواص درمانیاش، مایعات اضافی و سموم را از بدن دفع می کند وباعث می شود بدن بهترین عملکرد را داشته باشد .
طرز تهیه دمنوش چای ترش
5 گرم از گل برگ های چای قرمز را داخل یک فنجان ریـخـته و سپس آب جوش بر روی آن ریخته و سرپوشی گذاشته، 10 دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید.
دمنوش چای ترش و عناب
چای ترش سرشار از آنتی آکسیدان می باشد .دمنوش چای ترش و عناب باعث سبب سم زدایی در بدن می گردد. این نوع نوشیدنی درمان بسیار خوبی برای بیماری یبوست به شمار می رود.
اضطراب، افسردگی، بی خوابی، استرس، خستگی، تنگی نفس و اسهال را بر طرف می سازد و خاصیت ضد سرطانی دارد.این محصول دارای مقادیر زیادی کلسیم، فسفر، آهن ، فیبر و اسیدهای آمینه نیز می باشد که برای بدن مفید هستند.
دمنوش چای ترش ، دارچین ، لیمو ترش و عسل
گلهای چای را در آب جوش ریخته و برای مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید. پس از آن گلبرگها را دور ریخته و با اضافه کردن کمی لیموترش، دارچین وعسل از مصرف چای لذت ببرید. چنانچه دوست دارید چای شما غلیظتر باشد میتوانید گلبرگهای بیشتری را داخل آب جوش بریزید.
مصرف روزانه ۳ فنجان از این چای به بهبود جریان خون، تمدد اعصاب و کاهش وزن کمک میکند. همچنین میتوانید چای ترش را در یخچال و یا فریزر قرار داده و از آن به صورت یک نوشیدنی سرد استفاده نمایید.لازم به ذکر است چنانچه در دوران کاهش وزن به سر میبرید مقدار عسلی که به چای اضافه میکنید مهم است . همچنین از آنجا که این چای منجر به کاهش فشار خون میشود بهتر است با معده خالی مصرف نشود . این توصیه خصوصاً در افراد دیابتی به دلیل تأثیر هیپوگلایسمیک این چای ، باید جدی گرفته شود .
احتیاط و موارد منع مصرف احتمالی چای ترش در چیست ؟
مصرف چای ترش به همراه داروهای استامینوفن ، دیکلوفناک و کلوروکوئین باعث بروز اثرات فارماکوکینتیک این می شود. نوشیدن این چای پیش از مصرف استامینوفن، می تواند تأثیر استامینوفن در بدن را سریعتر از بین ببرد.
ضروری است زنان باردار، شیرده و افرادی که قصد بارداری دارند بدون تجویز و نظر پزشک از مصرف این چای خودداری نمایند.همچنین به دلیل تأثیر این چای بر سطوح استروژن بدن ، بهتر است افرادی که از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند و یا زنان یائسه که تحت هورمون درمانی جایگزین هستند ، از این چای استفاده نکنند.
مصرف این چای برای افرادی که فشارخون پایینی دارند ، توصیه نمیشود .ممکن است مصرف چای ترش بر میزان قندخون اثر بگذارد و کنترل قندخون را در طول عمل جراحی و پس از آن با مشکل مواجه سازد. پس دست کم دو هفته پیش از جراحی ، مصرف چای ترش را متوقف کنید.
روزانه چه مقدار چای ترش می توان مصرف نمود ؟
در صورت مصرف گل خشک ، ۱۰ گرم دم کرده در روز و در صورت مصرف عصاره ، ۱۰۰ میلیگرم عصارهٔ جوانه در روز مصرف شود .
چای ترش بهتر است چه زمانی مصرف شود ؟
بهترین زمان برای مصرف چای ترش درطی روز، دو بار است که با فاصله ی هشت ساعت میل شود .
.