نام فارسی یا سایرنام های متداول :آویشن یا آزربه،در زبان کردی به «آویشن»، «جعتری» و سایر مناطق کردنشین به آن «آنخ» یا «اَزوِه» گفته میشود . در زبان ترکی به «آویشن»، «کهلیک اُتی» و در زبان مردم لر به خصوص در مناطق بختیاری به این گیاه «اوشوم» گفته میشود. در زبان مردم رودبار استان گیلان به آن، «پلنگ مشت» میگویند.
نام علمی گیاه : Thymus sp
ترکیبات مهم : مهمترین اجزاء تشکیل دهنده اسانس را تیمول ، کارواکرول و پاراسیمول تشکیل میدهد. پیکر رویشی همچنین حاوی تانن ، فلاونوئید ، ساپونین و نیز مواد تلخ میباشد.
رویشگاه طبیعی: آویشن گیاهی است که به طور طبیعی در شرایط مزرعه ای در نواحی نیمه خشک تا معتدل گرم در دماهای بالا و تشعشع شدید آفتاب رشد می کند.
از خواص مهم این گیاه جادویی وشفابخش، مبارزه با غدد سرطانی و انواع سرطان ها است. تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که کارواکرول، که از ترکیبات اصلی این گیاه است باعث مهار تکثیر و مهاجرت سلول های سرطانی در روده بزرگ می شود. به علاوه کارواکرول پتانسیل درمانی برای درمان سرطان روده بزرگ دارد. علاوه بر این، گیاه تیموس یا آویشن به عنوان یک کاندیدای امیدوار کننده در توسعه دارودرمانی طب جدید دردرمان سرطان سینه مطرح است.
مادهی فعالی مهم دیگری که در آویشن وجود دارد ،تیمول است . این ماده دارای اثرات بسیار متنوعی ازخواص دارویی -درمانی گرفته تا کنترل آفات مهم کشاورزی و بهداشتی می باشد مثلا این ترکیب میتواند از عفونت های قارچی و ویروسی جلوگیری کند.
رادیکالهای آزاد از محصولات جانبی و خطرناک حاصل از متابولیسم سلولی است که میتواند آسیب عمدهای به سلولهای سالم بدن برساند. آنتی اکسیدانها می توانند از آسیب سلولی رادیکال های آزاد در تمامی اندامهای بدن جلوگیری کند. خوشبختانه آویشن یک آنتی اکسیدان طبیعی بسیار قوی بوده و برای سلامت کلی بدن بسیار مفید است. آنتی اکسیدانهای فنولی موجود در آویشن مثل لوتئین، زیگزانتین و تیمونین باعث خنثی سازی و حذف رادیکالهای آزاد در بدن میشود.
افزایش گردش جریان خون در بدن باعث اکسیژن رسانی بهتری به اندامهای بدن شده که این امر بسیار ضروری است. غلظت بالای آهن و سایر مواد معدنی در آویشن ، آن را به یک مادهی ایده آل برای تحریک جریان خون تبدیل کرده است.
ترکیب غنی از آنتی اکسیدانها ، مواد معدنی و ویتامین ها در آویشن دارای تاثیرات کوچک بی شماری بر روی سلامت قلب هستند اما پتاسیم و منگنز موجود در آن بسیار مهم است. پتاسیم یک گشادکننده عروق است.این ماده با شل کردن عروق خون و کاهش فشار خون میتواند فشار موجود بر روی سیستم قلبی عروقی را کاهش دهد. جلوگیری از تصلب شرایین و اجتناب از سکته مغزی، حملات قلبی و بیماری عروق کرونر قلب، میتواند عمر فرد را افزایش دهد.
غلظت کاروتنوئید و ویتامین A موجود در آویشن یک عامل آنتی اکسیدانی موثر برای سلامت چشم است. کاروتنوئیدمیتواند رادیکالهای آزاد در سیستم چشم را خنثی سازد و گسترش دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را کند نماید.
سطوح بالای ویتامین C موجود در آویشن میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. ویتامین C تولید گلبولهای سفید را تحریک سازد. گلبولهای سفید اولین خط دفاعی در بدن هستند. ویتامین C نیز نقش مهمی در تولید کلاژن بازی میکند. کلاژن برای تولید وترمیم سلولها، ماهیچهها، بافت ها و رگهای خونی ضروری است.
B6 یکی از ویتامینهایی است که در آویشن یافت میشود. ویتامین B6 تاثیر بسیار خوبی بر روی انتقال دهندههای عصبی در مغز دارد و بنابراین میتواند استرس را تا حد زیادی کاهش دهد. مصرف منظم آویشن در رژیم غذایی میتواند حال شما را خوب کند و افکار استرس زا را از ذهن دور نماید.
یکی از کاربردهای معروف و شناخته شدهی آویشن در پزشکی ، برای سلامت و بهبود مشکلات تنفسی است. اگر شما از برونشیت، آسم،احتقان بینی ، سرماخوردگی ، آنفلونزا ،سینوس مسدود و یا آلرژی فصلی رنج میبرید ، میتوانید از آویشن استفاده کنید. آویشن خاصیت ضدالتهابی دارد و میتواند خلط را از بین ببرد. همین امر موجب میشود تنفس راحتتر شود. دم کردن برگهای آویشن بهترین و قدرتمندترین روش برای بهبود دستگاه تنفسی است.
طبع گیاه در طب سنتی ایران گرم و خشک است
احتیاط و مواردمنع مصرف احتمالی: به طور کلی، این گیاه مادهی آلرژی زایی نبوده و میتواند در رژیم غذایی بیشتر افراد وجود داشته باشد. در افرادی که دارای معدهی ضعیف و حساس هستند ، مصرف زیاد آویشن میتواند باعث ایجاد ناراحتی گوارشی گردد. از مصرف روغن فرار آویشن به صورت خوراکی باید خود داری کرد و فقط به صورت استعمال خارجی کاربرد دارد و علایم مسمومیت با این گیاه و با روغن فرار آن تهوع، استفراغ، درد معده، سرگیجی و در نهایت تشنج، اغما و کلاپس قلبی تنفسی است. مطالعات نشان می دهد که آویشن می تواند روند انعقاد خون را با تاخیر مواجه کند. بنابراین کسانی که قرار است تحت عمل جراحی قرار بگیرند، از دو هفته قبل از عمل جراحی، نباید آویشن استفاده کنند.
مقدار مجازمصرف روزانه: ۱۱- ۴ گرم به صورت دم کرده ۳ بار در روز
یک قاشق غذاخوری آویشن حشک را در یک قوری آب جوش دم کرده بعد از 5 دقیقه مصرف کنید.
یک قاشق غذا خوری + دو لیوان آب جوش،با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
ترجیحا این چای ها را با عسل،خرما یا توت میل کنید.اگر مبتلا به دیابت هستید با عسل میل کنید.چای را می توان با چند قطره آبلیموی تازه میل کرد.
پخش شعبه البرز: استان البرز،کرج،بلوارهفت تیر،خیابان فردوسی
تلفن تماس: 02632824684
خدمات پس از فروش و مشاوره محصولات: 02636779730